Wednesday, June 9, 2010

Dengki

Manusia memang tak boleh tengok orang lain senang
Mesti ada sifat tidak puas hati
Senang cerite sifat DENGKI
Pendek kata macam-macam keburukan yang timbul
kesan dari sifat dengki
Tak kira saudara,rakan atau jiran
Boleh bergaduh tak bertegur sapa kerana sifat ni

Kenape tetibe jer aku crite pasal dengki
Macam pelik jer kan
Dah lah lame tak update blog
Tup tup citer pasal dengki

Kisahnye bermula dengan jiran aku
Bukan jiran tetangga
Tapi jiran kedai
Tak payah citer la kedai yang mane

Aku pun tak paham
Kenapa la die dengki sangat ngan kedai kiteorang
Tak boleh tengok kiteorang jual something
Mesti nak jual jugak
Kalau boleh kiteorang malas la nak cari gaduh
Almaklumlah, die tu dah tua
Nanti kata tak hormat orang tua plak
Tapi perangai die tu
Membuat kite rasa sakit hati
Semangat nak bersaing semakin berkobar-kobar
Aku rase die dengki sbb tgk kiteorang ramai pelanggan
Tapi die kene sedar
Rezeki tu datang dari Tuhan

Aku bukannye nak memburukkan die
Tapi ape yang aku perasan
Die ni jenis manusia yang tak tau nak bersyukur
Tu la jadinye....

Moral of the story
Jauhilah dari sifat dengki
Kerana ia adalah amalan syaitan

3 comments: